En in edini Ivan

Katherine Applegate, Narava, 2017, 305 str.
Ivan je umirjena gorila. Ker živi v Véliki areni, nakupovalno-zabaviščnem središču, se je navadil, da ga ljudje opazujejo skozi steklene stene njegovega domovanja. Le redko pogreša džunglo, v kateri je odraščal. Pravzaprav se nanjo komaj kdaj spomni.
Več

Osupljiva zgodba Barnabyja Brocketa

John, Boyne, Miš, 2013, 269 str.
Irskega pisatelja Johna Boyna pri nas poznamo po mladinskem romanu Deček v črtasti pižami, tokrat pa se nam predstavlja z nenavadno zgodbo o nenavadnem Barnabyju, ki ima to nesrečo, da se rodi v popolnoma navadno in dolgočasno družino, ki nikakor ne more sprejeti njegove drugačnosti. Barnaby zna namreč leteti. Njegova družina se sicer trudi, da bi ga sprejela medse, a je to za starša preveč naporno in se z njegovo drugačnostjo ne znata soočiti.
Več

Za dve luni hoda

Sharon Creech, Grlica, 2019, 55 str.
»Človeka naj ne sodi, kdor v njegovih mokasinih dveh lun ne prehodi.« Ta nasvet Čejenov je skrit v naslovu pričujočega romana, prevedenega v mnogo jezikov in nagrajenega v Angliji, ZDA in Avstriji. Osnovna tema pripovedi je vživljanje v drugega, zgodba pa se v glavnem odvija na cesti.
Več

Mala Alma na veliki poti

Milan Dekleva, Mladinska knjiga, 2020, 32 str.
Dvojezična slovensko-kitajska slikanica Mala Alma na veliki poti predstavlja življenjsko zgodbo pisateljice in svetovne popotnice Alme M. Karlin. Huiqin Wang posebno pozornost posveča njenim povezavam s Kitajsko in odstira njene zgodovinske dosežke na področju medkulturnih povezav.
Več

Kaj pa mleko?

Neil Gaiman, Mladinska knjifga, 2014, 149 str.
Neil Gaiman je eden izmed najbolj inovativnih avtorjev za mlade. Ustvarja v zelo raznolikih žanrih, končni izdelek pa je vedno navdušujoč. Kaj pa mleko? je precej kratko besedilo, primerno že za bralce začetnike, obogateno z ilustracijami večkrat nagrajenega Chrisa Riddella.
Več

Pleši!

Mirelle Geus, Hlebce: Zala, 2018, 190 str.
Odraščanje je lahko lepo, pa tudi zapleteno. Maxime to še kako občuti, čeprav sta ji starša v veliko oporo. Ko se odloča, kakšno življenjsko pot naj ubere, se zgleduje po očetu, slavnem baletniku.
Več