Gal v galeriji

Svetlana Makarovič, Narodna galerija, 2017, 29 str.

Slikanica, ki je prvič izšla leta 1981 pri Mladinski knjigi, je tokrat pod okriljem Narodne galerije, ki je, jasno, sodelovala že pri njenem nastanku, doživela že svoj drugi ponatis. Nič čudnega, saj je njen glavni junak, zeleni škrat Gal, medtem postal ne le eden izmed najbolj znanih in priljubljenih slovenskih literarnih likov, temveč tudi prava pravcata maskota osrednje ustanove za starejšo umetnost v Sloveniji, ljubljanske Narodne galerije.

Zgodbo o škratu, ljubitelju umetnosti, ki si novi dom, ko zob časa uniči njegovo staro grajsko domovanje, najde v GAL-eriji, kjer kramlja s slikami in kipi slovenskih umetnikov, v svojo družbo pa vabi tudi male človeške škrateljne, so na spletni strani Narodne galerije z minimalnimi tekstovnimi spremembami pretvorili tudi v zvočno obliko, ob kateri lahko uživamo v interpretaciji avtorice Svetlane Makarovič in igralca Gregorja Čušina. Poleg tega v galeriji za osnovnošolce že vrsto let deluje Galov klub, ki uspešno organizira številna Galova srečanja, na katerih mladi galovci spoznavajo razstavljene umetnine, ki nato v galerijski delavnici postanejo snov za njihovo lastno ustvarjanje.

Če kdo torej Gala še ne pozna, je ponatis slikanice izvrstna priložnost, da, opremljen s knjigo, potrka na vrata Narodne galerije in se, potihoma seveda, loti vznemirljivega iskanja legendarnega škratka. (ZSV)