Kje pa ti živiš?

Živa Deu, Bara Kolenc, Rokus Klett, 2016, 44 str.
To je prva izvirna slovenska slikanica o arhitekturi, namenjena otrokom med četrtim in desetim letom starosti. Že takoj ob izidu je bila deležna velike pozornosti strokovne javnosti in nagrajena z nagrado zlata kocka 2011 (kategorija tiskani mediji), kar je pomembna nacionalna nagrada s področja programa Arhitektura in otroci.
Več

November v Mumindolu

Tove Jansson, Mladinska knjiga, 2019, 167 str.
Šest nenavadnih, a psihološko prepričljivo izrisanih likov, ki vznikajo iz fantazijsko-mitološkega sveta finsko-švedske pisateljice, igra ključno vlogo v sklepnem romanu o muminih, ki se v pripovedi sploh ne pojavijo. Pravzaprav obstajajo zgolj v spominih, občutjih in razpoloženjih šestih popotnikov, ki se srečajo v zapuščenem Mumindolu, v zavetju svojih sanj in nostalgije po starih časih, v hiši, katere lastniki se (še) niso vrnili s potovanja.
Več

Muren muzikant ali Kako so mravlje vzljubile umetnost: priredna slovenske ljudske basni

Maja Kastelic, Forum, 2020, 34 str.
Slavni nauk basni o murnu in mravljah – kdor ne dela, naj ne je – Maja Kastelic v stripu Muren muzikant ali Kako so mravlje vzljubile umetnost nekoliko predrugači. Tokrat pridne mravljice uvidijo, kako pomembna sta muren in njegova glasba. Naj živi umetnost!
Več

Gal v galeriji

Svetlana Makarovič, Narodna galerija, 2017, 29 str.
Slikanica, ki je prvič izšla leta 1981 pri Mladinski knjigi, je tokrat pod okriljem Narodne galerije, ki je, jasno, sodelovala že pri njenem nastanku, doživela že svoj drugi ponatis. Nič čudnega, saj je njen glavni junak, zeleni škrat Gal, medtem postal ne le eden izmed najbolj znanih in priljubljenih slovenskih literarnih likov, temveč tudi prava pravcata maskota osrednje ustanove za starejšo umetnost v Sloveniji, ljubljanske Narodne galerije
Več

O kravi, ki je lajala v luno

Ida Mlakar Črnič, Miš, 2015, 34 str.
Z dvojico konja in krave na kolesu sta avtorja ustvarila trajno podobo optimizma in življenjske radosti, ki zmoreta premagati še tako temne okoliščine. Slikanica s hudomušno eleganco in hkrati premišljeno askezo besed kakovostno nagovarja vse starosti in vabi k pogumnemu razmisleku o našem staranju.
Več

Tu blizu živi deklica

Ida Mlakar Črnič, KUD Sodobnost International, 2019, 24 str.
Literarni junaki, ki jih je avtorica ustvarila doslej (živali, čarovnice ali hiše), so nam všeč tudi zato, ker se znajo vživeti v počutje drugega (jeza, žalost, sreča, solidarnost, ljubezen …), hkrati pa so polni humorja in radoživosti.. V tej slikanici pa sta humornost in radost prvič popolnoma izključeni. Pripoved je zgrajena obredno, iz dvanajstih delov izginjanja.
Več
1