Osamosvojitev

Nataša Strlič, ilustriral Damijan Stepančič. Miš, 2020, 56 strani
Knjiga predstavlja ključne podatke o slovenskem osamosvajanju (1980–1992) oziroma »skoraj vse o poti k lastni državi«, kot pravi podnaslov.
Več

Timbuktu, Timbuktu

Peter Svetina, ilustriral Igor Šinkovec. Miš, 2019, 51 strani.
»Timbuktu je tam, kjer te ima nekdo rad,« meni avtor v svoji najnovejši zbirki zgodb, ki so kot literarni bonsaji; če si zamislite veličino hrasta, bora ali macesna, ko stojite pred njihovimi pomanjšanimi brati, se toliko vsebine, razmisleka in domišljije skriva tudi v vsakem od triinštiridesetih miniaturnih besedil zbirke.
Več

Luna in jaz

Andreja Peklar. KUD Sodobnost, 2019, 32 strani.
Igra z Luno ni kakor igra kar s katero koli igračo; s ciklusom Zemljinega naravnega satelita so namreč tako ali drugače povezana vsa živa bitja, tudi človek. 
Več

Skodelica kave

Ivan Cankar, ilustriral Peter Škerl. Miš, 2018, 43 strani.
Cankarjeva mojstrska črtica »o krivici, ki jo je storil človeku, ki ga je ljubil«, je tokrat prvič dobila slikaniško obliko. 
Več

Ferdo, veliki ptič

Andreja Peklar. KUD Sodobnost International, 2016, 32 strani.
Slikanica brez besedila je s svojo zgodbo o drugačnosti, o čemer se zadnje čase veliko govori, tako v otroških in mladinskih knjigah kot drugod, precej aktualna. 
Več

O kravi, ki je lajala v luno

Ida Mlakar, ilustriral Peter Škerl. Miš, 2015, 34 strani.
Posebnost avtoričinih slikanic, v katerih nastopajo (domače) živali (doslej pujsi, tokrat pa krava in konj), je narava junakov.
Več