Absolutno resnični dnevnik Indijanca s polovičnim delovnim časom

Sherman Alexie, Mladinska knjiga, 2018, 252 str.
Avtor indijanskega rodu, ki je odraščal v rezervatu Spokane, je v prvoosebno pripoved – v obliki dnevnika – vgradil vrsto avtobiografskih elementov in izkušenj iz okolja, kjer v odnosih med severnoameriškimi Indijanci in belci vladajo rasni predsodki.
Več

Vsi si želimo nebes

Els Beerten, Cankarjeva založba, 2016, 486 str.
Nasilje nima oblasti niti nad svojim izidom niti nad svojim trajanjem. Travme 2. svetovne vojne še vedno niso zbledele ne pri posameznikih in ne v deželah, kjer je vojna divjala. Roman flamske pisateljice je odkritosrčna pripoved, ki skuša pripomoči, da bi se te rane nekako razumno zacelile. Opozarja, da sta resnicoljubnost in človekoljubje edino sredstvo proti manipulacijam, ki nas vodijo v katastrofe.
Več

iBoy

Kevin Brooks, Miš, 2014, 345 str.
V znastvenofantastičnem romanu se prepletajo akcija, ljubezen in filozofsko-moralna vprašanja o svetu in bivanju. Torej vse, kar potrebuje dober roman. Glavnemu junaku Tomu, čisto navadnemu najstniku, ki živi pri babici, nekega dne iz tridesetega nadstropja na glavo prileti iPhone.
Več

Če ostanem

Gayle Forman, Mladinska knjiga, 2015, 175 str.
Roman je takoj po izidu osvojil bralce in kritike po vsem svetu in prejel  nagradi NAIBA Book of the Year Award (2009) in Indie Choice Honor Award (2010). Po knjigi je bil posnet tudi film (2014). Pretresljiva zgodba bralca v trenutku osvoji – morda zaradi mešanice humorja in tragičnosti. Glavna junakinja, nadarjena sedemnajstletna čelistka Mia, je na pragu odraslosti.
Več

Kamor je šla

Gayle Forman, Mladinska knjiga, 2017, 223 str.
Nadaljevanje romana Če ostanem Tri leta so minila od prometne nesreče in od takrat, ko je Mia za vedno odšla iz Adamovega življenja. V New Yorku je postala vzhajajoča zvezda šole Julliard, Adam pa na drugem koncu Amerike oboževano rokovsko božanstvo s slavnim dekletom. Ko se nekega dne v New Yorku po naključju spet srečata, se končno lahko soočita s preteklostjo in odpre se jima okno, ki ponuja razgled na skupno prihodnost.
Več

Medena Koža 1, 2, 3

Jung, Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta, 2014-2015, 3 zv.
Roman v stripu (grafični roman ali risoroman) je Jungova avtobiografska pripoved. Rojen je bil v Koreji, leta 1971, ob koncu korejske vojne, ko je imel pet let, pa so ga, zapuščenega in med tisoči drugih otrok, posvojili na Zahod. Po njegovih treh knjigah je bil leta 2012 posnet tudi celovečerni animirano-dokumentarni film.
Več