Pleši z življenjem

Maureen Bayless, Miš, 2006, 215 str.
Kanadska avtorica se v zgodbi loteva boleče in resne teme o otrocih ulice. Njen pogled ni ne obtožujoč ne pomilujoč, temveč bralca čuteče in pozitivno naravnano popelje v neznani svet. Dotakne se osamljenosti, prijateljstva in tegob odraščanja. 
Več

Geneza: ste prepričani, da veste, kaj pomeni biti človek?

Bernard Beckett, Mladinska knjiga, 2010, 156 str.
Pripoved novozelandskega pisatelja in učitelja se posameznikovega zavedanja o samem sebi dotika sicer na žanrski podlagi znanstvene fantastike, a s postopkom literarizirane arheologije. Zgodba nas postavi v leto 2075, in sicer na sprejemni izpit študentke Anaksimander. V petih predpisanih urah preizkusa se pred bralcem razvije geneza tako neke osebe (v legendo ovitega Adama Forda), kot človekove misli o samem sebi, človeški družbi in državi.
Več

#3špehbombe

Clémentine Beauvais, Mladinska knjiga, 2019, 279 str.
Za naslovom se skriva sodobna vsebina, ki se dogaja deloma na cesti, deloma na družbenih omrežjih. Na slednjih poteka tekmovanje za naj špehbombe, torej za najgrše punce na šoli.
Več

Bron in Sončnica

Wenxuan Cao, Mladinska knjiga, 2019, 279 str
To je roman o poeziji narave (reka, ptice, sončnice) in njeni neizprosnosti (kobilice, poplave, lakota), o človekovih vrlinah (prijateljstvo, ljubezen, solidarnost), pa tudi o njihovem objestnem nasprotju.
Več

Eno

Sarah Crossan, Mladinska knjiga, 2020, 457 str.
Grace in Tippi sta zraščeni dvojčici. Čeprav sta spojeni s trupom, živita dolgih šestnajst let, kar je v popolnem nasprotju z medicinsko znanostjo. Druga drugi pomenita vse in si vse delita; ne moreta si predstavljati, da bi bili ločeni.
Več

Katherine, Katherine

John Green, Mladinska knjiga, 2016, 272 str.
Še ena megauspešnica znanega avtorja svetovno priljubljenih knjig za mlade (Krive so zvezde, 2013; Kdo si Aljaska?, 2014; Lažna mesta, 2015), ki jo preberemo na mah. Glavni junak, čudežni deček Colin, ljubitelj anagramov, se znajde na življenjskem razpotju. Poleg tega, da odhaja na univerzo, ga štiri dni po maturi pusti še punca (že devetnajsta punca po imenu Katherine). Colin se čudi samemu sebi, da je pri puncah tako priljubljen, saj med sošolci ni.
Več